De Ierse winnaar van de groene trui keek terug op zijn historische prestatie.

Bij de start van de Tour dacht ik niet meteen aan de groene trui. Ik wist dat je er vanaf de eerste tot en met de laatste rit voor moest vechten. Dat zou veel energie kosten en je moest overal punten najagen. Mijn eerste doel was daarom een ritzege te behalen. In de openingsweek was ik consistent en na rit 5 mocht ik de groene trui twee dagen dragen. Vanaf dat moment besloot ik om er vol voor te gaan.

Tegelijkertijd wilde ik een rit winnen en niet alleen het groen dragen. Dat gebeurde eindelijk in rit 10 en bracht ook nog eens de groene trui terug. De druk was daardoor weg en ik werd kalmer voor het restant van de koers. Ik wist ook niet of ik deze kans ooit nog zou krijgen. Misschien was dit een eenmalige kans, de kans van mijn leven. De ploeg was fantastisch, de benen ook. Dus ik ging er volledig voor.

De laatste etappe was erg raar eigenlijk. De trui was min of meer binnen na de 19e etappe, maar ik kon er nog niet echt van genieten. Pas na de tussensprint op zondag was ik zeker en kwam er een groot gevoel van opluchting. Ik kon daardoor vol voor de ritzege gaan en hoefde niet meer te denken of er nog iets mis kon gaan met het groen in het geval van een valpartij of pech.

In de laatste 50 kilometer was ik heel kalm. Ik volgde de jongens, die wederom geweldig waren. Na de laatste bocht wist ik wat ik moest doen en dat deed ik ook. Eenmaal over de finish kon ik niet geloven wat er gebeurd was. Ik had even tijd nodig om te realiseren wat er gebeurd was. Je droomt altijd van zoiets, maar je verwacht niet dat het uit gaat komen. Er moesten zoveel stukjes op de juiste plek vallen. En dat gebeurde dan toch!

Ik ben erg trots dat ik 31 jaar na Sean Kelly het groen naar Carrick-on-Suir mocht brengen. Het was misschien iets eenmaligs in mijn leven. Ik voel me vereerd dat ik dit moment met mijn ploegmaats en staf van Deceuninck – Quick-Step mocht delen. Zij maakten mijn leven een stuk eenvoudiger tijdens drie weken Frankrijk. Ik zal altijd de herinneringen koesteren aan deze speciale ronde.

Photo credit: ©Tim De Waele / Getty Images & ©Wout Beel

Gerelateerde items

Sam Bennett: “Door de ritzege Down Under was de druk weg”

Sam Bennett: “Door de ritzege Down Under was de druk weg”

12/11/2020 - Riders
Link