De 22-jarige Portugees sprak over zijn onvergetelijke Giro d`Italia en hoe die ervaring hem hielp om te verbeteren.

Aan de start van het seizoen stond de Giro aanvankelijk niet op mijn programma. Pas twee maanden voor de start hoorde ik dat ik ging starten, net toen het seizoen opnieuw gestart was in augustus. Ik verkeerde in een goede conditie op dat moment en onderstreepte dat met podiumplaatsen in de Vuelta a Burgos en Giro dell`Emilia. Toch had ik geen speciale verwachtingen van de Giro.

Ik had in mijn wildste dromen niet kunnen dromen om in mijn eerste rit in een grote ronde direct op het podium te staan. Het was ongelooflijk om in Palermo op het ritpodium te staan in een tijdrit met al die sterke tijdrijders aan het vertrek. Dat gaf me vleugels en deed me dromen van de roze trui, omdat ik wist dat Ganna niet direct een klimmer was.

Slechts 48 uur later lukte het om de roze trui te pakken op de Etna na een zware dag met veel regen en wind, maar het was het waard. De ploeg was fantastisch. Ik gaf alles om die trui te pakken en kon niet geloven dat het gelukt was. Vanaf dat moment reed ik 15 dagen in de roze trui. Elke keer als ik die trui aan trok voelde ik een boost voor het vertrouwen, motivatie en verantwoordelijkheid.

Een van mijn beste dagen was op de Piancavallo. Ik voelde me erg sterk en klom zonder moeite. De roze trui bleef om mijn schouders op dat moment, maar enkele dagen verloor ik de trui alsnog op de Stelvio. Dat was opnieuw een etappe die ik niet snel zal vergeten. Niet omdat ik niet sterk was, maar omdat de anderen gewoon sterker waren. Ik reed mezelf helemaal leeg, maar het was net te lang en te zwaar.

Ik slaagde erin om vierde te worden in het eindklassement, geweldig voor mijn eerste deelname aan een grote ronde. Ik was blij en trots in Milaan, waar ik gezelschap kreeg van mijn familie. Deze drie weken hebben mij geholpen om mentaal te verbeteren en veel sterker te worden. Ik voelde het privilege om daarbij gesteund te worden door een geweldige ploeg. Zij keerden zichzelf binnenste buiten voor mij en droegen bij aan mijn 15 dagen in het roze.

 

Photo credit: ©Tim De Waele / Getty Images

Gerelateerde items

60 Seconds: João Almeida

60 Seconds: João Almeida

30/03/2020
Link